duminică, 14 ianuarie 2018

Valletta

Principalul oras al insulei, dupa numarul de turisti pe care ii atrage si in acelasi timp capitala tarii este Valletta. Noi l-am vizitat in prima zi intreaga din vacanta noastra in Malta si in ziua de Craciun. Din Sliema se ajunge usor in capitala cu autobuzul (nr. 13, 13A, 14, 15, 16) sau cu ferry. Din pacate, in prima zi vantul batea puternic, valurile ajungeau peste promenada, iar ferry nu a functionat. Din cauza vantului, temperatura resimtita a fost in jur de 12 grade Celsius. Pe de alta parte, in ziua de Craciun, cel putin in locurile insorite, a fost placut de stat in tricou, temperatura ajungand chiar si la 20 grade Celsius. Am vazut pe strazi chiar si oameni in pantaloni scurti si tricou in ziua de Craciun.

Ajunsi in Valletta am pornit la pas pe stradutele inguste cu cladiri vechi, dar cu balconase si usi colorate. 


Primul obiectiv vizitat a fost Palatul Marelui Maestru (Grand Master's Palace). Biletul costa 10 euro si include vizitarea salilor din palatul principal (State Rooms) si palatul armurilor (Palace Armoury). In pretul biletului este inclus si un ghid audio portabil cu peste 100 puncte de interes.
Curtea interioara a palatului cu portocali
Interiorul palatului
Un grup de cavaleri maltezi

Apoi am pornit pe jos, pe strada principala din zona turistica a orasului, spre Upper Barrakka Gardens, un loc situat la inaltime considerabila fata de nivelul marii, de unde puteti avea parte de o priveliste spectaculoasa asupra Marii Mediterane, a unei parti din Valletta, dar si a oraselelor invecinate numite generic 3 Cities (Vittoriosa, Senglea si Conspicua).

Din Upper Barrakka Gardens, de la un nivel inferior celui de promenada, in fiecare zi la orele 12.00 si 16.00 se trag salve de tun.

De aici poti cobori cu liftul panoramic in port si o poti lua la pas spre Valletta Waterfront, o zona de promenada cu magazine si restaurante. Coborarea cu liftul este gratis, dar pentru urcare trebuie sa platesti 1 euro. 

Alte gradini care merita vizitate sunt Lower Barrakka Gardens. Privelitea nu este la fel de spectaculoasa ca aceea din Upper Barrakka Gardens, dar este un loc foarte bun de odihna dupa o plimbare cu multe urcusuri si coborasuri pe stradutele Vallettei.

Odata cu lasarea intunericului, luminitele de sarbatoare din centrul orasului ne-au amintit ca, in ciuda temperaturilor ridicate, vizitam Valletta in perioada Craciunului.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu