duminică, 18 martie 2018

Israel - Marea Moarta

Una dintre experientele unice de care puteti avea parte atunci cand sunteti in Israel este o vizita la Marea Moarta. Avand plaja amplasata la 420-430 metri sub nivelul celorlalte mari, este locul aflat la cea mai joasa altitudine de pe Pamant. In fiecare an nivelul apei scade cu aproximativ 1 metru, marind astfel diferenta de altitudine.
Fiind cazati in Ierusalim, in prima parte a vacantei in Israel, noi am luat autobuzul 486 din autogara centrala si am coborat la Ein Bokek Beach. Calatoria a durat aproximativ 2 ore, iar biletul dus-intors a costat 75 shekeli (aproximativ 80 Ron / 20 USD), cate 37.50 shekeli pe sens pe care i-am platit direct la sofer pentru bilet. Exista si tururi organizate de agentiile de turism locale, dar preturile erau in jur de 100 USD de persoana. Planul initial era sa coboram la Ein Gedi pentru plaja la Marea Moarta si apoi sa vizitam si cetatea Masada, dar atutobuzul nu circula pe ruta asta in ziua respectiva. 
Vazut pe Google Maps, traseul nu pare lung, dar ruta sugerata ar traversa Palestina. Din motive de securitate, autobuzele ocolesc Palestina, trecand prin Arad inainte de a ajunge la Marea Moarta. Au si israelienii Arad-ul lor, iar de acolo peisajele devin impresionante, drumul trecand prin desert si coborand pana la tarmul marii.

Fiind foarte sarata, in apele marii nu poate supravietui nici o vietate, de aici si numele de Marea Moarta. Partea buna este ca salinitatea ridicata permite corpului uman sa pluteasca fara nici un efort. Chiar daca am fost in februarie, temperatura apei era ok pentru a face baie, iar majoritatea turistilor profita de ocazia de a-si face poze plutind pe spate cu mainile si picioarele ridicate ☺
Marea Moarta este situata la granita dintre Israel si Iordania si, intr-o zi senina, mai senina decat cea in care am vizitat-o noi, puteti admira in zare si tarmul Iordaniei.
Un alt motiv pentru care este vizitata Marea Moarta este tratamentul cu namol, acesta fiind folosit si in diverse produse cosmetice. Unele agentii de tursim locale promovau excursii la Marea Moarta care includeau si vizite la magazine de produse cosmetice din apropierea plajei, dar astfel de produse pot fi cumparate si din magazine din Ierusalim sau Tel Aviv. In bazarul din Ierusalim pretul unei creme cu namol de la Marea Moarta era in jur de 5 shekeli (5 Ron / 1 USD) pentru 100 ml.
La intoarcere am luat autobuzul spre Ierusalim din aceeasi statie in care am coborat si, dupa un scurt ocol, ne-am indreptat spre Arad. In general, pentru a te intoarce cu acelasi autobuz este nevoie sa traversezi strada si sa il astepti in statia de vis-a-vis, dar acest lucru general valabil nu se aplica si in Ein Bokek.

Despre primele impresii ale noastre din Israel puteti citi aici : Israel - primele impresii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu