duminică, 13 ianuarie 2019

Thailanda - Bangkok - primele impresii

In aceasta prima postare despre vizita noastra in Thailanda o sa va prezentam cateva informatii, credem noi utile, despre obtinerea vizei de intrare in tara si despre diferite modalitati de transport in Bangkok.

Denumirea completa a orasului Bangkok este "Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit" si detine recordul pentru cel mai lung nume din lume al unei localitati. In limba romana, numele ar fi "Orașul îngerilor, orașul mare, reședința lui Buddha de Smarald, orașul impetuos (al lui Ayutthaya), al zeului Indra, marea capitală a lumii înzestrate cu nouă pietre prețioase, orașul fericit, abundent într-un imens Palat Regal, seamănă cu adăpostul ceresc unde domnește zeul reîncarnat, un oraș dat de Indra și construit de Vishnukarn".

Despre viza

Pentru a calatori, ca turist, in Thailanda este nevoie de viza turistica de intrare. Aceasta se poate obtine la sosirea in aeroport (Visa On Arrival), daca durata sederii este de cel mult 15 zile, sau de la ambasada Thailandei din Romania, inclusiv pentru o sedere care poate depasi 15 zile.
Vacanta noastra in Thailanda a fost de fix 15 zile si am putut alege sa obtinem viza la sosirea pe aeroportul Suvarnabhumi din Bagkok (BKK), profitand si de faptul ca pentru perioada decembrie 2018 - ianuarie 2019 taxa de viza fusese eliminata pentru unele tari, inclusiv pentru Romania. Noi am aflat informatia despre eliminarea taxei pentru VOA citind stiri externe despre Thailanda (detalii aici) chiar in seara dinaintea zilei in care ne propusesem sa mergem la ambasada din Bucuresti pentru a depune documentele necesare obtinerii vizei (detalii aici).
Inainte de eliminarea taxei, aceasta era de 2000 baht (aprox. 55 euro / 250 ron) pentru VOA si de 30 euro pentru viza luata de la ambasada Thailandei din Bucuresti. Taxa de viza poate fi platita in aeroport doar in baht, dar de la coborarea din avion pana la ghiseul de viza nu exista niciun ATM, existand doar case de schimb valutar cu un curs nu prea bun.
In cazul in care doriti sa vizitati si alte tari care se invecineaza cu Thailanda (de exemplu Cambodgia) si sa reveniti in Thailanda, veti avea nevoie de viza turistica pentru intrari multiple, pentru care taxa este mai mare (150 euro la ambasada) si conditiile mai stricte. Din acest motiv, o varianta ar fi zborurile cu destinatii multiple: sosire in Thailanda si plecare din cealalta tara, fara a mai reveni in Thailanda (sau cel putin fara a mai iesi din aeroportul din Thailanda in care ati putea avea escala).

Procedura pentru viza incepe inca din avion unde veti primi un talon cu 2 parti ce trebuie completate: arrival and departure card.
Dupa ce coborati din avion va trebui sa urmati indicatoarele pentru "Visa on arrival". Noi n-am fost foarte atenti si ne-am asezat la primul punct de control, unde era de fapt controlul de pasapoarte pentru cei care aveau deja viza luata din tara de origine sau pentru cetatenii unor tari care nu aveau nevoie de viza de intrare. In concluzie, va trebui sa mergeti pana cand gasiti biroul unde scrie mare pe un panou alb cu albastru "Visa on arrival". Acolo veti gasi un formular care trebuie completat si la care trebuie sa atasati o poza de 4x6 cm, poza pe care ar fi bine sa o aveti de acasa. Lipitul pozei pe formular nu este o problema; angajatii aeroportului va pot capsa poza pe formular.
Vi se va solicita pasaportul, care trebuie sa fie valabil cel putin 6 luni, si sa prezentati biletul de avion pentru iesirea din Thailanda si dovada de cazare (rezervarea pe Booking.com, de exemplu). In cazul nostru, desi aveam 4 cazari pentru toata perioada, ne-au verificat doar rezervarea pentru prima noapte de cazare. O alta conditie pentru acordarea vizei este detinerea sumei de 10.000 baht (aprox. 270 euro) de persoana, care poate fi si in euro sau in alta valuta, dar noi nu am fost verificati.
Odata ajunsi la ghiseu, ni s-au verificat documentele, procedura care a durat cateva minute si ne-au pastrat pasapoartele pentru aplicarea primei stampile de viza. De la primul ghiseu am primit un numar cu care am asteptat sa fim chemati la un al doilea ghiseu de unde am primit pasapoartele. A urmat o alta coada pentru un al treilea ghiseu unde ni s-au verificat din nou pasapoartele si ni s-a aplicat o noua stampila cu viza. Da, ati citit bine, trebuie sa asteptati la 3 cozi, nu primiti stampila finala de viza de la prima verificare.
Toate formalitatile necesare pentru a iesi din aeroport au durat aproape 2 ore, timp care a fost influentat si de ghinionul nostru de a astepta la aceleasi cozi cu un grup mare de indieni care a sosit in cele cateva minute pe care le-am pierdut la primul punct de control, la care nu ar fi trebuit sa ne oprim. Cei mai multi dintre indieni se strecurau printre cei care asteptau la coada, pentru a avansa, profitand de complicitatea conationalilor lor (chiar daca nu se cunosteau intre ei) sau chiar de complicitatea indirecta a angajatilor din aeroport.
Ceea ce ne-a surprins in aeroportul Suvarnabhumi din Bangkok a fost ca la majoritatea ghiseelor erau afise cu "no tips" care sugerau turistilor sa nu dea bacsis angajatilor. O forma indirecta de bacsis o reprezinta taxa de 200 baht (aproximativ 25 ron / 5-6 euro) pentru a evita coada, dar, din cate am observat, este valabila doar pentru a evita coada la primul ghiseu, la care se verifica actele si la care se pierde cel mai mult timp. Am fost "sfatuiti", in mod repetat, de angajatii aeroportului sa platim taxa, asa cum erau "sfatuiti" toti turistii care pareau ca vin din tari occidentale, dar am preferat sa nu incurajam existenta acelei taxe.

Odata cu pasaportul stampilat veti primi si departure card (cel completat inainte de prezentarea la ghiseul pentru verificarea documentelor) pe care va trebui sa il pastrati cu voi pana la plecarea din Thailanda. Este solicitat la aeroport pentru viza de iesire, dar si la hoteluri pentru cazare.

Pentru retragerile de bani de la bancomate de percepe o taxa de 220 baht. In zona de asteptare a bagajelor sunt mai multe bancomate de unde puteti retrage bani pentru platile cash de care veti avea nevoie in Bangkok, dar pentru transport se poate plati si cu cardul la ghiseele existente in statii.

Despre transport in Bangkok

Este usor sa te deplasezi dintr-un punct in altul in Bangkok. Cele mai rapide mijloace de transport sunt  metroul subteran (MRT) si trenul suspendat BTS (Skytrain). Alta varianta o reprezinta barcile, mai ales ca in zona mai veche a orasului nu ajunge metroul sau trenul. Cu autobuzul am mers doar de la aeroportul Don Mueang pana la linia BTS unde se poate schimba si pentru metroul subteran.

Cum ajungi la/de la aeroporturile din Bangkok

La aeroportul mare Suvarnabhumi (BKK) cel mai rapid si sigur ajungeti cu linia de metrou SRTET care are legaturi cu trenul suspendat si metroul subteran. Spunem sigur pentru ca asa scapati de traficul aglomerat din Bangkok.
Statia de metrou este chiar in aeroport, trebuie doar sa urmati indicatoarele si o veti gasi usor. Linia de aeroport se opreste la Phaya Thai unde are legatura cu linia BTS. Daca aveti nevoie sa schimbati pentru metrou, coborati la statia Makkasan a trenului si mergeti spre Petchaburi, statia metroului. In toate statiile sunt automate pentru bilete si harti care sa va ajute pentru planificarea traseului. Pretul se calculeaza in functie1 de distanta parcursa. Pentru BTS porneste de la 15 baht si poate ajunge la 55 baht. La metrou pretul unei calatorii variaza de la 15 baht pana la 40 baht. Pentru linia de aeroport pretul maxim este de 45 baht, daca veti lua trenul de la un capat la altul.
In statii exista automate care sunt bune pentru a cumpara bilete rapid, dar din pacate doar la metrou si la trenul de aeroport se poate plati si cu bancnote. La BTS singura varianta de a plati la automat este cu monede, dar exista si ghisee cu operatori umani unde este acceptata orice modalitate de plata. Din acest motiv, la ghisee se formau frecvent cozi destul de lungi. Din fericire, timpul de asteptare este foarte mic si nu trebuie decat sa spuneti statia unde vreti sa mergeti si vi se va comunica pretul. Automatele de bilete pot fi folosite si ca harti interactive cu ajutorul carora puteti afla pretul pana la statia dorita dar si unde trebuie sa schimbati trenul, in cazul in care nu aveti linie directa.

Zborurile interne sunt operate de la aeroportul Don Mueang (DMK).
Inainte de vacanta am tot cautat mijloace de transport pana la aeroportul Don Mueang, dar in cele mai multe surse de informatii era sugerat taxiul. Am optat si noi pentru varianta aceasta cand am plecat din Bangkok spre Krabi pentru ca nu am avut suficient timp sa cautam variante alternative pentru care trebuia sa schimbam diferite mijloace de transport in comun.
In ceea ce priveste taxiurile, aveti grija sa nu fiti pacaliti. Noi am solicitat la hotel sa ne ajute cu rezervarea unui taxi cu ceas pentru a plati corect cursa pana la aeroportul Don Mueang. Desi ni s-a confirmat acest lucru si am urcat in taxi doar dupa ce ne-a garantat ca va porni ceasul, nu a fost chip sa ne intelegem cu soferul care cerea pret fix de 500 baht. Un argument folosit in negocieri de soferul de taxi a fost ca trebuie sa plateasca si taxa de autostrada si pe cea de aeroport, care sunt destul de mari. In realitate, pentru autostrada a platit 2 taxe, de 50 si 80 baht iar pentru aeroport nu a platit nimc pentru ca ne-a lasat la intrarea de la parter. Terminalul fiind la etajul 2, o varianta ar fi fost sa urcam cu taxiul pana in parcarea de la etajul 2 si astfel trebuia platita o taxa de 50 baht, dar exista scari rulante pe care se poate urca. Intr-un final am platit 400 baht. Detalii despre tarifele recomandate pentru taxi-urile luate din aeroport puteti gasi si pe site-ul aeroportului (click aici).
Dar mai sunt si alte variante despre care nu prea gasesti informatii pe internet. Una din ele este Limobus. Autobuzul are 2 trasee: unul spre Khao San si unul catre Silom unde aveti legatura cu metroul subteran si cu trenul suspendat. Nu este cea mai ieftina varianta, pretul find de 150 baht, dar este mai comoda si poate fi utila doar daca aveti cazarea aproape de una dintre statiile in care opreste.
Din aeroportul Don Mueang catre Bangkok, probabil cea mai buna varianta de transport o reprezinta autobuzele A1 sau A2 pe care le puteti schimba cu metroul subteran sau cu trenul suspendat (BTS), in functie de destinatia finala. Aceste autobuze sunt foarte dese; noi l-am pierdut pe primul, iar urmatorul a venit in 5 minute. Autobuzele fac legatura cu linia BTS la stiatia Mo Chit si cu metroul la statia Chatuchak Park. Biletul costa 30 baht si se cumpara din autobuz. De la terminaul 2, autobuzele pleaca de la poarta 12. Tot de acolo mai pleaca si alte autobuze locale care va pot fi de folos daca aveti cazare apropiata de una dintre statiile in care opresc. Acestea sunt chiar mai ieftine, un bilet costand 20 baht.


O varianta de a admira orasul este in timp ce te deplasezi cu barca pe raul Chao Praya, mai ales ca este cea mai buna varianta de a ajunge la Grand Palace sau Wat Arun, despre care vom scrie in articolele urmatoare. Sunt mai multe tipuri de barci:
- Chao Phraya Express Boat - cu steag galben, portocaliu sau verde, pretul variaza intre 15-20 baht
- Chao Phraya tourist boat - biletul costa 60 baht 
- Iconsiam free shuttle boat si Asiatique free shuttle boat - pentru a ajunge la Iconsiam mall / Asiatique despre care vom scrie in articolele urmatoare


Principalul port de imbarcare pentru calatorii pe raul Chao Praya este la Sathorn, iar pana aici se ajunge cu linia BTS, coborand la statia Saphan Taksin.

O alta variana de deplasare in Bangkok este cea cu tuk-tuk-ul (un fel de motocicleta cu remorca in spate sau in lateral). Ambele hoteluri la care am fost cazati ofereau servicii de transfer gratuit la metrou/BTS cu tuk-tuk-ul. De asemenea, exista numerosi localnici care incearca sa atraga turistii la plimbari cu tuk-tuk-ul la preturi relativ mici comparativ cu cele ale taximetristilor din tarile de origine, dar mari sau foarte mari comparativ cu preturile din Thailanda.

Preturile despre care am vorbit mai sus sunt in moneda locala baht, iar pentru a le putea compara, ar trebui sa stiti ca 1 euro este aproximativ egal cu 37 baht sau ca 1 ron este aproximativ egal cu 8 baht.

Va multumim ca ati ajuns pana la finalul articolului. Pentru a fi informati cand publicam noi articole pe acest site, dar si pentru a vedea postarile care sunt doar pe facebook, va invitam sa dati like paginii noastre de facebook accesand linkul : Doi plimbareti.

In urmatoarele articole despre Thailanda vom scrie despre : 
mancare thailandeza, temple din Bangkok, shopping in Bangkok, Bangkok Grand Palace, Krabi : Ao Nang Beach si Railay Beach, Tiger Cave Temple; Phuket : Patong Beach si Karon Beach; plimbari cu elefantul.

Un comentariu: