luni, 4 iunie 2018

Israel - turism in Ierusalim

Vacanta in Israel am inceput-o in Ierusalim. Ierusalim este un oras care atrage numerosi vizitatori, fie ca este vorba de pelerini, fie ca este vorba despre cei care doresc sa descopere obiective turistice. In acest articol vom povesti depre experienta noastra ca turisti, urmand sa scriem un alt articol cu informatii utile pentru cei care fac pelerinaje in Ierusalim.
Fara sa stim ca vineri dupa amiaza si sambata in prima parte a zilei este Sabat, ne-am inceput vacanta intr-o dimineata de vineri. Din fericire, pana in ora 12.00 am ajuns deja in Ierusalim, pentru ca vineri dupa ora 14.00 mijloacele de transport in comun, magazinele si unele restaurante sunt inchise pana sambata seara sau chiar duminica dimineata unele dintre ele.
Noi ne-am cazat aproape de cetatea veche a Ierusalimului, asa ca poarta Jaffa (principala intrare in cetate atat in trecut cat si in prezent) era la doar 10 minute de mers pe jos. Numele portii, dar si al principalei strazi din Ierulasim vine de la portul Jaffa din Tel Aviv, despre care vom scrie intr-un articol urmator. 
Primul obiectiv turistic care ne-a atras atentia dupa ce am trecut de Poarta Jaffa a fost Turnul lui David. Fiind situat in punctul cel mai inalt al orasului vechi, acesta era folosit in trecut pentru aparare. In prezent poate fi vizitat de catre turisti pentru o privire de sus a cetatii.
O alta poarta prin care se poate intra in cetatea Ierusalimului, direct in zona de bazar, este poarta Damascului. In total exista 8 porti prin care se poate intra in cetate, construite intre secolele 12 si 19, si alte 3 porti construite in antichitate, dar care sunt sigilate.
In orasul vechi, micile magazine si restaurante nu sunt afectate de sarbatoarea Sabatului.  Am fost suprinsi sa descoperim ca mare parte din cetate este reprezentata de un labirint de bazaruri care te duc mai degraba cu gandul la Turcia sau la tarile arabe. Foarte putine produse aveau preturile afisate, iar negocierea statea la baza fiecarei vanzari. Ne-am ratacit de cateva ori printre stradutele din bazar, dar am gasit placute cu indicatii catre atractiile turistice sau oameni prietenosi care ne-au oferit indicatii.
La fel ca in alte bazaruri, si in Ierusalim preturile finale erau stabilite in urma negocierilor dintre vanzatori si cumparatori. Cei mai multi cumparatori stiu ca pot obtine preturi mai mici decat cele care le sunt cerute initial de catre vanzatori, dar si vanzatorii stiu ca si cumparatorii stiu asta ☺. Astfel, pot exista situatii cand cineva pleaca multumit ca a cumparat un produs la jumatate din pretul cerut, dar in acelasi timp vanzatorul sa fie multumit ca l-a vandut la un pret de 2-3 ori mai mare. De exemplu, pentru un mini-portofel pentru monezi, cu motive orientale inscriptionate pe el, unii vanzatori cereau 20 Shekeli (aproximativ 20 Ron), si putea fi cumparat dupa negocieri la 10 Shekeli. Dar, pe o alta straduta a bazarului, pretul afisat era de 5 Shekeli si vanzatorul era dispus sa ofere 3 bucati pentru 10 Shekeli.
Chiar daca in imaginile de mai jos nu se poate vedea, strazile din bazar sunt foarte aglomerate la orele de varf din jurul pranzului, fiind intesate atat cu turisti in cautare de suveniruri, cat si cu grupuri de pelerini. Noi le-am fotografiat in timpul serii, dupa mai multe incercari nereusite din timpul zilei cand era imposibil sa nu intre cineva in cadru.

Avand o istorie de peste 2 milenii, cetatea Ierusalimului gazduieste inca ruine ale constructiilor antice. Unele dintre ele sunt coloane care au supravietuit in timp, si care delimitau un vechi "bazar" (o strada comerciala) folosita de romani pentru a-si vinde marfurile. 

O alta particularitate a cetatii o reprezinta faptul ca este impartita in patru cartiere: cartierul musulman (cel mai mare ca suprafata si cel mai populat, din care fac parte inclusiv stradutele bazarului), cartierul crestin (care include si Biserica Sfantului Mormant), cartierul evreiesc (cu Zidul Plangerii) si cartierul armenesc (cel mai mic, incluzand in special cladiri rezidentiale).




Plimbandu-ne pe stradutele vechii cetati am descoperit si un loc in care ne-am putut urca pe niste acoperisuri de unde am avut parte de o privire panoramica. Din cauza labiritului de stradute, dar si din cauza timpului scurs de la vizita noastra pana la scrierea acestui articol, nu am mai reusit sa il identificam pe Google maps pentru a va oferi linkul. Este bine de stiut, insa, ca vanzatorii din bazar din zona ne-au spus despre acel loc fara sa ii intrebam, in a doua zi cand am trecut pe acolo si ca noi am obtinut indicatii de orientare si din partea lor cand am avut nevoie.

Daca animatia din orasul vechi de vineri seara nu te ducea cu gandul la Sabat, multimile de oameni imbracati de sarbatoare care se indreptau in aceeasi directie iti confirmau faptul ca orasul e in sarbatoare. Cu totii se indreptau spre Zidul Plangerii pentru a se ruga. Am fost surprinsi de faptul ca femeile si barbatii erau separati de un gard, astfel incat accesul lor la zid sa se faca separat.
In timpul rugaciunilor de Sabat fotografiatul celor care se roaga la zid este interzis, dar localnicii folosesc zona si pentru a sarbatori diverse evenimente cum ar fi Bar Mizvah, cand sunt angajati fotografi profesionisti si cand nu exista restrictii pentru turisti. Noi am facut fotografia de mai jos intr-o zi in care nu era nici un eveniment in jurul zidului.
Dincolo de Zidul Plangerii (sau Zidul de Vest cum mai este numit), se afla Muntele Templului cu Dome of the Rock (Cupola Stancii), unul dintre cele mai importante locuri religioase pentru islam, unde accesul turistilor este limitat la zone si intervale orare in care nu sunt rugaciuni.

Ierusalimul este asociat cu religia, dar orasul nu inseamna doar asta. Zona noua a orasului este plina de viata. Cand am ajuns erau spectacole stradale si nimic nu te ducea cu gandul la linistea ce urma sa se astearna odata cu inceputul Sabatului. In afara de plimbari prin oras, puteti vizita piata Mahane Yehuda unde veti gasi o multime de mirodenii, dulciuri, fructe proaspte sau confiate, legume, alune sau Mamilla Alrov, o strada pietonala unde se gasesc magazine si restaurante.
Tinerii localnici profita de orice ocazie pentru a sarbatori in public prin muzica si dans, dupa cum se poate vedea si in videoclipurile de mai jos:



Va multumim ca ati ajuns pana la finalul articolului. Pentru a fi informati cand publicam noi articole pe acest site, dar si pentru a vedea postarile care sunt doar pe facebook, va invitam sa dati like paginii noastre de facebook accesand linkul : Doi plimbareti.

Un comentariu: