miercuri, 14 februarie 2018

Malta - insula Gozo

Ultimul loc din Malta despre care scriem pe blog, cel putin pana la urmatoarea vizita, este insula Gozo. Fiind un arhipeleag, statul Malta este format din mai multe insule, dintre care doar 3 sunt locuite: Malta (cu capitala Valletta si principalele atractii turistice: Mdina si RabatMarsaxlokkPopeye Village), Comino (vizitata adesea pentru Blue Lagoon) si Gozo, despre care vom detalia mai jos.
Din Sliema, unde am avut cazare, noi am luat autobuzul 222 pana la ultima statie, Cirkewwa. Fiind un loc de tranzit atat pentru turisti cat si pentru localnici, in Cirkewwa ajung autobuze din toate colturile insulei Malta, chiar si din aeroport. De acolo am continuat drumul catre insula Gozo cu feribotul, traversand Gozo Chanel pana in portul Mgarr. Pretul unui bilet dus-intors este 4.65 euro si se achita la intoarcere; la dus nu trebuie sa platiti nimic. Programul il gasiti pe site-ul oficial, iar calatoria dureaza aproximativ 15-20 minute. De cand am plecat din Sliema si pana cand am luat autobuzul din portul de debarcare din Gozo, am facut mai putin de 2 ore, motiv pentru care am putut folosi si pentru autobuzul din Gozo acelasi bilet pe care l-am folosit in autobuzul 222, si pe care il cumparasem cu 1.50 euro direct de la sofer.

Am vrut sa petrecem o zi relaxanta aici, asa ca am decis sa vizitam doar capitala insulei, Victoria. Statia de autobuz, din Mgarr pana in Victoria, este usor de gasit, fiind amplasata imediat dupa iesirea de la feribot si are afisat programul autobuzelor si traseul fiecaruia.
Ajunsi in Victoria, am hotarat sa ne incepem vizita cu o plimbare prin oras inainte de a vizita punctul cel mai important din punct de vedere turistic, Citadella. Asa am descoperit un parculet  decorat de sarbatori, ca doar era ajunul Craciunului si ne-am relaxat pe o bancuta in bataia razelor de soare. 

Dupa-amiaza ne-am petrecut-o plimbandu-ne pe stradutele din vechea Cittadella, plimbare care ne-a oferit sansa sa avem o panorama a insulei, sa admiram casutele si dealurile sale. 
In orice directie te uitai, puteai vedea marginile insulei si marea Mediterana care o inconjoara, ceea ce arata dimensiunile sale reduse.

La fel ca in majoritatea locurilor vizitate in Malta, si in Cittadella din Gozo te poti plimba pe stradute inguste incarcate de istorie care iti pot da senzatia de intoarcere in timp.

Cea mai impunatoare cladire este Catedrala din Gozo, chiar daca din cauza zidurilor de protectie si a umbrei acestora nu este foarte fotogenica.

Inainte de a pleca catre feribot pentru a ne intoarce in Malta, ne-am oprit la resurantul din cadrul cetatii pentru a lua masa. Am ales sa mancam preparate traditionale si nu am fost dezamagiti de alegerea facuta. Va recomandam si voua sa incercati traditionala friptura de iepure, dar insotita de privelistea spectaculoasa pe care v-o ofera restaurantul din cadrul cetatii. Primiti si cartofi prajiti si salata, iar pretul este unul bun, in jur de 12-13 euro, avand in vedere ca preturile in Valletta porneau de la 14-15 euro pentru un fel de mancare fara garnitura.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu